Szlovákia

A 2016-os szlovák díszvendégség sikere után az ország irodalma újabb lehetőséget kap a bemutatkozásra a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A BÁZIS polgári társulás közreműködésével a rendezvényen 29 kötetet mutatnak be, a szerzők személyes részvételével – köztük olyan nevek szerepelnek, mint Peter Balko, Silvester Lavrík, Michal Hvorecký, Katarína Kucbelová, Jana Juráňová, de képviseltetik magukat a legfiatalabb generáció képviselői (Nicol Hochholczerová, Dominika Madro, Alena Sabuchová) és a gyermekkönyvszerzők (Jana Bodnárová, Andrea Gregušová, Eva Urbanová) is. A díszvendégség további sajátossága, hogy a szlovák szerzők mellett több programban részt vesznek Szlovákia magyar irodalmi életének képviselői is. Szlovák irodalmi blokkal jelentkezik öt magyar irodalmi folyóirat - a Jelenkor, a Tiszatáj, a Kalligram, az Alföld és az Irodalmi Szemle. A Fesztivál a szlovák irodalom magyar fordítóinak is kiemelt figyelmet szentel. A szlovák szerzők köteteit a magyar irodalmi élet kiemelkedő képviselői mutatják be, köztük olyan, Szlovákiában is ismert szerzők, mint például Závada Pál vagy Németh Gábor. A díszvendég standját a szlovákiai vendégek mellett Dragomán György író és Szabó T. Anna író, költő nyitja meg ünnepélyesen.

Az esemény szervezője: Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában az autonóm, független és szabad irodalom, művészet és tudomány képviseletében létrejött egyesület. Tagjai azok az alkotók, költők, próza- és drámaírók, irodalom- és művészetkritikusok, teoretikusok, filozófusok, képzőművészek, színészek, filmrendezők…, akik kötődnek Szlovákiához, és a magyar írásbeliség és művészet legtágabb értelemben vett reprezentációjára vállalkoznak. A Bázis célja, hogy lehetőséget nyújtson az együttgondolkodásra, a szakmai munkára, hogy tagjai inspirációt nyerjenek, egyéni lehetőségeik megsokszorozódjanak.

Az esemény fő partnere a szlovákiai Művészeti Alap (FPU).

Az esemény megvalósításához támogatást nyújtott a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor).

További partnerek: MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése), Szépírók Társasága, Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák irodalmi Intézete, ANASOFT Litera, Szlovák Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, literarnyklub.sk, Cseh Centrum, Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma, valamint a budapesti Szlovák Intézet.

Kapcsolatfelvétel: rena__pont__deak__kukac__gmail__pont__combazis__pont__plusz__kukac__gmail__pont__com