Franciaország

Franciaország a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa. A Francia Intézet a Francia Nagykövetség, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Prélude francia könyvesbolt és a Francia Kiadók Nemzetközi Irodája együttműködésével saját standdal készül erre az ünnepi alkalomra szeptember 26. és 29. között a Millenárison.

A kortárs francia irodalmat bemutató stand hívószava a réflexion, vagyis reflexió lesz, utalva arra, hogy a könyvek nemcsak új ajtókat nyitnak meg a világ felé, hanem tükröt is tartanak az olvasónak. Az elmélkedés idejére az olvasó megpihen, eltűnődik, felkészülve ezalatt egy lehetséges eszmecserére. A Demeter Design Stúdió által megálmodott stand épp egy ilyen fórum, amely találkozásoknak és beszélgetéseknek kíván helyet adni.

Az elmúlt évszázadok nagy francia gondolkodói és szerzői örökségének tükrében különösen izgalmas kortárs francia irodalmat olvasni, amely elkötelezettebb, mint valaha. Az alkotókat a 21. század társadalmi kihívásai foglalkoztatják, műveikkel az elköteleződés, az állásfoglalás, valamint a tanúságtétel fontosságának adnak hangot. Ez a szólásszabadság jellemzi azokat az írókat is, akik eddig visszajelezték részvételüket a fesztiválon. Pierre Assouline, Arnaud Dudek, Didier Eribon, Marie-Aude Murail, Pascale Robert-Diard és Zanzim mind fontos francia alkotók, akiknek legújabb vagy Magyarországon először megjelenő könyvét az itthoni közönség is kézbe veheti szeptember végén. A különböző műfajokban alkotó szerzők lefedik a mai francia irodalom legjavát az ifjúsági irodalomtól a történelmi regényen át a társadalomtudományi esszéig. A bemutatásra kerülő kötetek olyan tematikákat járnak körbe, mint az emlékezés és a történelem, a rasszizmus, a homoszexualitás, a vágyak felvállalása, a diszkrimináció, valamint a bizonytalan jövő.

A díszvendégség alkalmával számos francia könyvkiadó is érkezik Magyarországra, hogy találkozzanak közép-európai partnereikkel.

A fesztivál így egyedülálló lehetőséget nyújt a francia kiadók, szerzők, valamint a magyarul frissen megjelent francia könyvek megismerésére. A francia szerzők műveinek magyar nyelvű megjelentetését a Francia Intézet több mint harminc éve segíti könyvkiadást támogató programjának keretében.