Szlovák díszvendégség a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Néhány év után ismét reflektorfénybe kerül Magyarországon a szlovák irodalom. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia lesz.

A főszervező, az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) immár huszonhetedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A rendezvényen minden évben Budapest Nagydíjával ismerik el egy jelentős külföldi író munkásságát, és egy vendégország irodalmát állítják a figyelem középpontjába a díszvendégstandon.

Budapest Nagydíját idén az irodalmi Nobel-díjas belarusz írónő, Szvetlana Alekszijevics veheti át, a díszvendég pedig a BÁZIS polgári társulás (bazis.me) közreműködésével meghívott Szlovákia lesz.

A 2016-os szlovák díszvendégség sikere után az ország irodalma újabb lehetőséget kap a bemutatkozásra a fesztiválon. A négynapos rendezvényen 29 kötetet mutatnak be, a szerzők személyes részvételével. A szerzők között olyan nevek szerepelnek, mint Peter Balko, Silvester Lavrík, Michal Hvorecký, Katarína Kucbelová, Jana Juráňová, Jozef Karika, de képviseltetik magukat a legfiatalabb generáció képviselői (Nicol Hochholczerová, Dominika Madro, Alena Sabuchová) és a gyermekkönyvszerzők (Jana Bodnárová, Andrea Gregušová, Eva Urbanová) is. Az érdeklődők Michala Habaj és Peter Macsovszky verseivel is megismerkedhetnek. A szépirodalom mellett Tomáš Forró és Roman Holec riport- és tudományos kötete, valamint Jozef Tancer többnyelvű Pozsonyról szóló könyve is szerepel a bemutatott művek sorában.

A díszvendégség alkalmából szlovák irodalmi blokkal jelentkezik négy magyar irodalmi folyóirat (a Jelenkor, a Tiszatáj, a Kalligram és az Irodalmi Szemle). Az olvasók Pavel Vilikovský, Michaela Rosová, Ivana Gibová és mások hamarosan megjelenő köteteiből származó szemelvényekkel és a kortárs szlovák költészet számos képviselőjének műveivel találkozhatnak Radoslav Passia és Viliam Nádaskay válogatásában, és a szerzők rövid bemutatása mellett a kortárs szlovák irodalom trendjeit ismertető tanulmányokat is olvashatnak.

A szlovák szerzők köteteit a magyar irodalmi élet kiemelkedő képviselői mutatják be, köztük olyan, Szlovákiában is ismert szerzők, mint például Závada Pál vagy Németh Gábor. A fesztivál szlovák standját a szlovákiai vendégek mellett Dragomán György író és Szabó T. Anna író, költő nyitja meg ünnepélyesen.

A díszvendégség további sajátossága, hogy a szlovák szerzők mellett több programban részt vesznek az ország magyar irodalmi életének képviselői – írók, költők, irodalomtudósok – is, köztük Németh Zoltán és N. Tóth Anikó.

A fesztivál a szlovák irodalom magyar fordítóinak is kiemelt figyelmet szentel, akik szépirodalmi fordításaikat mutatják be.

A rendezvényen szó esik továbbá a szlovák irodalom fordításának támogatási módjairól, a SLOLIA (Slovak Literature Abroad), az FPU (Művészeti Alap), a Kultminor (Kisebbségi Kulturális Alap) és a LITA jogvédelmi szervezet ösztöndíjprogramjairól, valamint a szlovák irodalom jelenlétéről a Devín és a Litera rádió hullámhosszán.

Az esemény szervezője: Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában

Az esemény fő partnere a szlovákiai Művészeti Alap (FPU).

Az esemény megvalósításához támogatást nyújtott a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor).

További partnerek: MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése), Szépírók Társasága, Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák irodalmi Intézete, ANASOFT Litera, Szlovák Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, literarnyklub.sk, Cseh Centrum, Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma, valamint a budapesti Szlovák Intézet.

Kapcsolatfelvétel: rena__pont__deak__kukac__gmail__pont__com, bazis__pont__plusz__kukac__gmail__pont__com