Rekord látogatószámmal, többórás monstre dedikálásokkal ért véget a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A négy napon át tartó rendezvénysorozatot a budai Millenárison kereshették fel az érdeklődők, akik mindennap megtöltötték a kiállítótermeket, és a Millenáris Parkot is.A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált Boldizsár Ildikó József Attila-díjas író, meseterepauta nyitotta meg. A díszvendég ország – Hollandia – képviseletében Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete és Arnon Grunberg író mondott beszédet. A Fesztivál díszvendége – John Scalzi amerikai science-fiction író – a megnyitó után vehette át a Budapest Nagydíjat, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester és Dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke adott át.

Szeptember 30-án, a Nemzeti Táncszínházban rendezett pódiumbeszélgetés keretében tekinthetett be a nagyközönség John Scalzi életébe és munkásságába. A Hugo-díjas írót Farkas István műfordító kérdezte.

A holland díszvendégség alkalmából a holland irodalmi élet számos, nemzetközileg elismert szerzője érkezett Budapestre – többek között – Arnon Grunberg, Abram de Swaan, Martin Michael Driessen, Jan Brokken, Manon Uphoff, Caroline de Gruyter, Ilja Leonard Pfeijffer és Annet Schaap. A standnál és Millenáris más helyszínein könyvbemutatókat és beszélgetéseket szerveztek a holland szerzőkkel, magyar szakértők és fordítók részvételével.

A Könyvfesztivál keretében szeptember 29-én pénteken került sor az Európai Írótalálkozóra az Európa Pontban. Az egész napos eseményen kerekasztal-beszélgetésekkel vártuk az európai irodalom iránt érdeklődőket, akik angol-magyar szinkrontolmácsolással követhették a különböző tematikájú eseményeket. Az Írótalálkozó programjában szerepelt – többek között – a holland írók kerekasztala (résztvevők: Arnon Grunberg, Roxane Van Iperen, Manon Uphoff), és az Európai Irodalmi-díjas írók beszélgetése (résztvevők: Federico Pedreira, Piia Leino, Peter Karoshi, Anja Mugerli, Richard Pupala).

Idén is díjazták az oktatás és nevelés szempontjából legjobbnak tartott írott és hangzó anyagokat. A Budai-díjat vasárnap délben Őrsi Gergely a II. kerület polgármestere adta át. A Móricz Zsigmond Gimnázium tanáraiból és diákjaiból álló zsűrije a hangzó anyag kategóriában az Élő költők társasága – Az Örkény Színház művészeinek előadásában című kiadványt értékelte a legjobbnak, melyet a Mojzer Kiadó adott ki hanganyagként. A Budai-díj könyvdíját Cait Flanders: A kevesebb több című kötete nyerte el, mely a Libri Kiadó gondozásában jelent meg.

2023-ban folytatódott a PesText és a Könyvfesztivál együttműködése: a PesText őszi Irodalmi és Kulturális Fesztiváljára érkező írókkal a Könyvfesztiválra érkezők is találkozhattak. A PesText szervezésében részt vett a Könyvfesztiválon – többek között – Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs izlandi szerző; Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard.

A Budapest Könyvfőváros 2023 program idén is saját standdal és két nagysikerű programmal vett részt a Könyvfesztiválon. A Nekem az olvasás – mi(ért) kell a nőnek? című pódiumbeszélgetés témája a hölgyek és az olvasás viszonya volt, a Nekünk az olvasás – családi körben elnevezésű program résztvevői pedig az olvasás életükben játszott szerepéről beszélgettek, különös tekintettel arra, hogy hogyan sikerül, vagy éppen milyen kihívást jelent családi környezetben a gyerekekkel megszerettetni az olvasást.

A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 180 színvonalas előadás, beszélgetés, könyvbemutató zajlott le a Millenáris és az Európa Pont nyolc helyszínén. Ezek mellett több, mint 200 dedikálásra került sor a 140 kiállítói standnál és a dedikáló pontokon. Az író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek és könyvbemutatók 70 000 látogatót vonzottak a Millenárisra és több ezren kapcsolódtak be a Fesztivál programjaiba az online térben. A Könyvfesztivál valamennyi programján ingyenesen vehettek részt az érdeklődők. A Fesztivál fiatal médiacsapata interjúk és tudósítások tucatjaival gazdagította az esemény honlapját, Facebook oldalát és egyéb internetes elérhetőségeit.

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése