Az MKKE közleménye a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról

Az immáron 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

Az idei Fesztivál a Millenárison 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és közel 400 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát.

A Könyvfesztivál vásárterében a hagyományoknak megfelelően külön pavilont állítunk a díszvendég országnak.

A Fesztivál keretein belül rendezzük meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont lesz.

Szeptember 29-én, csütörtökön 16.00-kor a megnyitóval veszi kezdetét a Fesztivál, amelyet a Nemzeti Táncszínházban tartunk.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

A bookfestival.hu oldalon már tájékozódhatnak az érdeklődők a Könyvfesztivál programjairól. A Könyvfesztiválra megjelenik a kiállítók jegyzéke online magyar és angol nyelven.

Megkezdtük az előkészületeket a jövő évi, 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol terveink szerint a díszvendég ország Hollandia lesz.

Szeptember 29-én déltől nyitunk, péntek-szombat reggel 10.00-től 20.00-ig, vasárnap 10.00-19.00-ig ingyenesen látogatható valamennyi program.

Szeretettel várunk minden irodalom- és könyvbarátot.

 

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése