John Scalzi

John Scalzi (1969-) az egyik legnépszerűbb, ma is élő sci-fi író, az Amerikai Science-fiction és Fantasy Írók Egyesületének 2010-2013 közti elnöke,

john_scalzi_2 (002)

aki a Vének háborúja-sorozatával vált világszerte ismertté, melynek jogait mostanra több mint harminc országban értékesítették, és a könyvek mindenhol bestsellerekké váltak. A hatkötetes történet után Scalzi több trilógiát, duológiát és önálló regényt is írt - 2023 szeptemberében, a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra érkezik legújabb, ÁLLATI GONOSZ című műve, egy héttel az amerikai megjelenés után.

Scalzi életművét az elmúlt húsz évben igazi díjesővel honorálták: 2005-ben megkapta a legjobb új sci-fi írónak járó John W. Campbell-díjat, majd 2013-ban a Vörösingesek című regényéért elnyerte a műfaj legfontosabb irodalmi díját, a Hugót (az előző években két kisebb kategóriában ugyancsak megkapta már ezt az elismerést). Nyert ezeken kívül Locus-díjat, Dragon-díjat, valamint idén kitüntették a legrangosabbnak számító Robert A. Heinlein-életműdíjjal, amit eddig a sci-fi olyan ikonjai kaptak meg, mint Arthur C. Clarke vagy Kim Stanley Robinson. Scalzi ezek mellett több nemzetközi díjjal is büszkélkedhet: 2007-ben az Izraeli Science Fiction Írószövetség a Vének háborújának ítélte a legjobb nemzetközi regényért járó díjat; hasonló kategóriában a japán Science Fiction Fan Groups’ Association of Nippon Az utolsó gyarmatnak adta a Seiun-díjat 2010-ben, és ugyancsak abban az évben a Német Science Fiction Írószövetség a The Android’s Dreamnek ítélte a Kurd Laßwitz-díjat.
Scalzi minden egyes új regénye a New York Times bestseller-listáján nyit, és a Netflix mostanra több rövid történetét is adaptálta (ezek a népszerű Love, Death & Robots című antológiákban tekinthetőek meg), illetve dolgoznak már a Vének háborúja nagyköltségvetésű változatán.