Díszvendégek


Jón Kalman Stefánsson

JKS

Jón Kalman Stefánsson 1963-ban született Reykjavíkban, dolgozott kőművesként, mészárszéken, halfeldolgozóban, egy nyarat rendőrként a keflavíki reptéren, később pedig középiskolai irodalomtanár és könyvtáros lett. Írói pályafutása versekkel indult, első kötete 1988-ban jelent meg, regényeket a kilencvenes években kezdett publikálni, amelyek aztán a nemzetközi sikert is meghozták számára. 2005-ben Nyári fény, aztán leszáll az éj című művével elnyerte az Izlandi Irodalmi Díjat, 2011-ben pedig neki ítélték a Per Olov Enquist Irodalmi Díjat.

2017-ben A halaknak nincs lábuk című regényét jelölték a Nemzetközi Man Booker-díjra, és 2022-ben elnyerte az év legjobb idegen nyelvű könyvének járó francia Prix du livre étranger díjat.

Franciaország

Franciaország a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa. A Francia Intézet a Francia Nagykövetség, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Prélude francia könyvesbolt és a Francia Kiadók Nemzetközi Irodája együttműködésével saját standdal készül erre az ünnepi alkalomra szeptember 26. és 29. között a Millenárison.

Tovább