SAJTÓKÖZLEMÉNY a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról 2019. április 28.

Látogatói csúccsal zárt az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

A Millenáris 2019-ben immár 12. alkalommal, megújult, korszerű környezetben adott otthont a magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményévé vált találkozónak – bemutatkozási lehetőséget biztosítva az íróknak, üzletkötési és szellemi fórumot a magyar és külföldi könyvkiadóknak, könyvkereskedőknek és könyvtárosoknak.

A fesztiválon hömpölygő tömeg alapján már szombaton sejthettük: minden eddigi csúcsot megdönt a 26. születésnapját ünneplő, Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál látogatottsága. Több tízezer könyvbarát kereste fel a könyvpavilonokat, s vett részt a fesztivál közel 400 kulturális és szakmai programján. A három és fél nap alatt 24 ország képviseltette magát közel 850 vendég – művészek, írók, tudósok – részvételével. 145 kiállító várta a közönséget színes könyvkínálattal és programokkal.

A fesztivál minden rendezvénye zsúfolásig megtelt, jó néhány programra, köztük az idei Budapest Nagydíjas díszvendéggel, Karl Ove Knausgårddal szervezett szombati beszélgetésre szinte lehetetlen volt bejutni. Óriási sorok kígyóztak a dedikáló szerzők előtt, Knausgård mellett John Scalzi, a magyar szerzők közül pedig Böszörményi Gyula, Csukás István, Grecsó Krisztián, Háy János, Moskát Anita, Nyáry Krisztián, Spiró György és Vámos Miklós örvendett különösen nagy népszerűségnek.

Az idén díszvendégként bemutatkozó norvég kultúra és könyvkiadás rengeteg programot kínált az érdeklődőknek. Knausgård mellett Klara Hveberg, Vigdis Hjorth, Marta Breen, Bjørn Berge, Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes, Thomas Hylland Eriksen és Bjarte Breiteig norvég szerzők látogattak Budapestre.

A szépirodalom és a népszerű ismeretterjesztő műfajok mellett a fantasy- és sci-fi irodalom iránti érdeklődés is folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Örömmel üdvözöljük a látogatók sorai közt a fiatalabb olvasókból (gyerekekből és tinédzserekből) álló közönséget.

A fesztivál különlegessége volt, hogy a Gyermek(b)irodalom kiállítói és a kicsiket megszólító programok a korábbinál tágasabb, igényesebb helyszínen, a Nemzeti Táncszínház előcsarnokában fogadhatták az érdeklődőket.

A Könyvfesztivál tizenkilencedik alkalommal adott otthont Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén 22 országból érkeztek fiatal írók. Hazánkat a Margó-díjas Mécs Anna képviselte.

A Hazai Attila Irodalmi Díj kurátorai április 26-án, pénteken jelentették be a Könyvfesztiválon a díj idei nyertesét: 2019-ben Nemes Z. Márió veheti majd át a díjat április 29-én, hétfőn este 20 órakor a Nyitott Műhelyben.

A hagyományoknak megfelelően a könyvfesztivál zárónapján a II. kerületi Önkormányzat nevében dr. Bíró Zsolt, a Közoktatási és Közművelődési Bizottság elnöke átadta a kerület díját, a Budai Díjat az oktatást leginkább segítő, támogató, tartalmában és külsejében egyaránt kiemelkedő könyv(ek)nek. A kiállítói anyagból a Móricz Zsigmond Gimnázium tanárai választották ki az oktatást leginkább támogató kiadványt és egy különleges kezdeményezést. Az idei díjazottak:

  1. Háy János: Kik vagytok ti? (Kötelező magyar irodalom) – Európa Könyviadó 2019.
  2. Interaktív segédanyag kategóriában: POKET Zsebkönyvek – könyvautomata (hálózat), a Sztalker Csoport vállalkozása.

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál képeit az alábbi linken tudja megtekinteni és letölteni.